My list

February 26, 2015

Dia - Trivia Dia di Hatiku

Seperti yang semua sudah ketahui, "Dia di Hatiku" sudah pun berakhir... mungkin pengakhiranya seperti yang telah di jangkakan dan mungkin juga tidak. it has been a long journey for me to write it, to edit it and to decide which part should I post in here and all...

sebenarnya, pada awal penulisan dahulu, aku tak pernah bermimpi bahawa perjalanan ini akan di baca oleh orang lain kerana niat asalku hanyalah, ianya suatu memoir... tidak lebih dari itu... namun, aku berterima kasih di atas segala komen yang diberikan, segala sokongan (sekiranya ada) dan keizinan korang untuk aku curi sedikit masa bagi membaca apa yang telah aku tulis... and for that, thank you...

aku tahu ada masanya aku membuatkan korang rasa tergantung dengan bahagian seterusnya apabila aku tidak update untuk beberapa ketika... bukan tak nak, cuma tak ada masa... kadang-kadang, 24 jam tak cukup dalam sehari... 

anyway, here are several trivia about this story that might be interesting to you guys...

1. Pada permulaannya, aku berniat untuk menamatkan cerita itu di penghujung bahagian 2, chapter 41 yang mana Khai meninggal dunia selepas kami kemalangan. tapi setelah beberapa ketika, aku merasakan yang penghujung seperti itu agak depressing, so, there goes part 3 of the story. 

2. Aku selesai menulis chapter terakhir seperti yang korang baca pada pertengahan 2014... hahaha... yup, sebenarnya cerita ni dah lama siap... cuma aku kadang-kadang terlalu busy untuk edit, dan kadang-kadang langsung lupa untuk update kat blog... sorry...

3. Version tak edit sebenarnya ada 59 chapter... maksudnya 7 unreleased chapters... masa tengah edit2 aku rasa macam tak perlu nak upload, so aku keluarkan dari versi blog ni...

4. Document asal ditulis dalam microsoft word, with Palatino Lynotype as font dengan size 12. So, in total, ada 605 pages... kalah thesis phd. hahahaha

5. Aku selalunya menulis pada waktu malam, stay up sampai rasa dah puas nak menulis... 

6. Kalau korang ingat, ada beberapa lagu dan puisi yang aku masukan dalam chapter2 tertentu... bab puisi tu, itu adalah karya asli aku k... bukan ciplak mana-mana... lagu tu, hehehe, google jer...

7. Aku masih lagi simpan surat yang aku tulis selepas aku di diagnos dengan HIV... surat tu aku bawa ke mana-mana, sentiasa ada aku selitkan dalam diari aku, sebagai reminder kepada diri aku...

8. Mungkin korang pernah agak, nama aku memang Ezra... tapi, nama penuh tu, cari sendiri lah... cuma, ramai kot orang nama Ezra kat dunia ni even in Malaysia itself.

9. Truth to be told, aku akui yang aku kadang-kadang rindukan Khai... and bila aku rindukan dia, aku akan baca balik chapter 41, sebab itu memori terakhir aku dengan dia dan itu kali terakhir aku lihat dia tersenyum... 

10. Ada pembaca aku yang marah2 dekat Skype berkenaan dengan certain chapter, terutamanya part yang mana kami accident, or part aku dapat tahu aku seorang HIV+

11. Kalau aku baca balik dari awal sampai akhir, sebenarnya banyak gila hint yang aku berikan tentang diri aku sebenarnya... hahaha... cuma, tak yah lah try cari siapa aku yek... hahahaha...

12. Story line cerita ni memang sengaja aku buat ada flash back semua... 

13. Sebenarnya cerita ini hanya berkenaan hidup aku sehingga pertengahan tahun 2013... so, macam aku cakap, timeline dia agak memeningkan kepala....

14. Last but not least, aku sekarang bukan di Malaysia, dah hampir beberapa tahun merantau di tempat orang selepas apa yang terjadi... kali terakhir aku balik adalah hanya untuk beberapa hari selepas aku tamat master dan untuk menziarahi kubur dan juga abang Kamahl...
There you go... hope you guys enjoy it... thanks a bunch...

6 comments:

  1. auchh!! u know what, i tak pernah miss 1 episod pon, setiap minggu akan ke sini n menantikan chapter baru,. based on apa yg i baca, i just mampu ckp u seorang yg kuat, tabah, cekal n lain2 lagi yg tak mampu diucapkan. for sure lepas ni i akan merindui kisah ni n i akan jadikan semangat yg ada dalam diri u sebagai pemangkin untuk i terus melangkah, dalam karier n sosial life,. for u Ezra, i doakan u terus kuat n maju dalam apa jua bidang yg u lakukan,. will miss u ezra, abang kamalh, khai, n your bestfrends.. good luck n stay healthy!!

    ReplyDelete
  2. hello Ezra, how are you. hoping you're in a pink of health. god bless you.

    ReplyDelete
  3. Ezra aku nk sangat kenal ko siyes aku cakap ...penulisan ko membuatkn aku mcm kenal ko lame dah dan aku nk tahu perkembangan ko sekarang apa yang ko buat dan mcm mana keadaan ko sekarang ni.hope ko sentiasa kuat dan tabah

    ReplyDelete
  4. Terbaca lak novel ni hehe..this story full of pengajaran..but AQ tertanya..Ezra,ko still Ade HIV+ tu ke?.. And..khai,you' re guys Sgt sweet!.. Menangis AQ baca! AQ mcm dpt hint yg one of your both akan Ade yg pergi..bila ko tulis yg PSL korang tengok citer English tu..and finally yup! It' s true..huh! Be strong man!the sweetest moment in our life teach us on how to be a strongest person that can help us to overcome our sadness..

    ReplyDelete